Jdi na obsah Jdi na menu

Omlazovací kúra si Ve Valašských Kloboukách vybrala daň

16. 2. 2014

 

Nahodil: Nechce se mi odcházet v době, kdy má klub problémy

Ilustrační foto.

Ilustrační foto. Autor: DENÍK/Stanislav Dufka

13.2.2014 15:20

Valašské Klobouky – /ROZHOVOR/ Jan Nahodil už toho prožil ve Valašských Kloboukách hodně. S mužstvem dokonce slavil i postup do krajského přeboru, poslední tři roky ovšem hraje pravidelně o záchranu v I. A třídě. Přesto jej konkurence k přestupu do vyšší soutěže stále nezlanařila.

 
 
 

Co vás drží v Kloboukách?

Asi je to srdeční záležitost. Nechce se mi odcházet v době, kdy má klub problémy. Zájemci se ozývají, ale vždycky jsem se podíval na tabulku a vše jsem si rozmyslel. Záleží mi na tom, aby se tady I. A třída hrála i nadále a my jsme poslední tři roky vždy hráli o záchranu. Nikdy jsem v tom nechtěl kluky nechat.

Co vás udrželo v létě, kdy byla soutěž zachráněná a kádr se omladil?

Právě to množství mladých hráčů. Byli to kluci, kteří právě vyšli z dorostu a věděl jsem, že nás nečeká jednoduchá sezona. Hodně tomu napomohl i trenér Marcaník. Krátce mě vedl i v dorostu a byl jsem moc rád, když šel loni k mančaftu. Je to podobný srdcař jako já, takže mě ani příliš přemlouvat nemusel.

Není to tak dávno, co se hrál ve Valašských Kloboukách krajský přebor. Jak na něj vzpomínáte?

Oproti I. A třídě to byl velký skok. Skončili jsme poslední a po roce jsme šli zase zpět.

Od té doby pořád hrajete o holý život. Jjak to?

Kvalitnější a zkušenější hráči hned po sestupu odešli a od té doby se v tom plácáme. Teď navíc vsadil klub na vlastní odchovance, kteří se s fotbalem na této úrovni teprve seznamují, takže můžeme být vůbec rádi za to, že jsme tam, kde jsme. Hodně jsme si pomohli posledním podzimním zápasem a výhrou nad Podkopnou Lhotou. Tím jsme se odpoutali ze samotného dna.

Ale jaro bude ještě hodně náročné, že?

To jednoznačně. Musíme mužstvo doplnit alespoň o dva hráče.

Zatím vám to jako mančaftu moc nestřílí, daň za nezkušenost?

Částečně ano, ale spíš bych řekl, že postrádáme klasického útočníka, která dá za půl sezony třeba sedm osm branek. Teď se o góly dělíme.

Ani obrana nepatří k nejpevnějším.

V některých zápasech byli lepší než my a vyhráli zaslouženě. Několikrát se nám ale stalo, že po jedné dvou zbytečných chybách v naší obraně šel soupeř zadarmo do vedení, a když přidal druhý gól, úplně jsme se sesypali. Je to určitá nevyzrálost, s níž ještě budeme asi chvíli bojovat.

V 28 letech patříte k nejstarším v kabině, co na to říkáte?

Postupně si zvykám na to, že jsem služebně skoro nejstarší. Nicméně jen to dokresluje stávající situaci. Opravdu máme hodně mladý mančaft.

Omlazovací kúra si vybrala daň

Už to dobře znají. Letos jsou dokonce v o něco lepší pozici než loni. Fotbalisté Valašských Klobouk budou znovu hájit v I. A třídě skupiny A holý život. Jen s tím rozdílem, že tentokrát na podzim nahráli o něco víc bodů a pod sebou mají další tři konkurenty. O rok dříve byli touto dobou jasně poslední.

„Podle tabulky to vypadá, že budeme řešit stejné problémy, situace je však výrazně odlišná. Zatímco v předchozím ročníku bylo v mužstvu dostatek zkušených hráčů, ale chyběl nám tým, tentokrát prochází kádr omlazovací kúrou a naše podzimní výsledky pramení spíše z nezkušenosti a menší vyhranosti," míní trenér Valašských Klobouk Zdeněk Marcaník.

Odlišné tedy budou i metody, jimiž se už podruhé v řadě pokusí dovést valašský celek k záchraně.

„Loni stačilo pořádně stmelit partu a nastartovat se, protože kvalita v mančaftu byla. Zvlášť domácí zápasy se z naší strany opravdu povedly. V této sezoně to bude spíš o trpělivosti a nějakou chvíli budeme ještě bojovat," očekává Marcaník.

Sázka na vlastní mládí však podle něj byla v létě jediným možným východiskem, jak valašskokloboucký fotbal udržet při životě.

„Šlo o rozhodnutí celého vedení klubu, nikoliv pouze moje. Finanční stránka sice sehrála důležitou roli, nicméně my jsme potřebovali především zvýšit efektivitu práce s mládeží. Vychovali jsme si tady spoustu šikovných kluků, ti nám však běhali po okolí. V létě jsme si je stáhli zpět a postupně je začínáme začleňovat do prvního týmu mužů. Jde o logické vyústění," ozřejmil trenér, jenž svého času vedl i třetiligový Brumov.

To je také důvod, proč do aktuální sezony vstupoval se střízlivým odhadem a žádné zázraky rozhodně nečekal.

„Vcelku spokojení můžeme být hlavně s domácími zápasy, venku už to bylo slabší. Mladší kluci přece jen podlehli atmosféře na hřištích soupeřů a nebyli tak odvážní. Tam se projevila určitá nezkušenost," vypozoroval Marcaník.

Přesto o žádném radikálním posílení přes zimu neuvažuje.

„Kluci naznačili svoje možnosti, já tomuto kádru věřím a jsem přesvědčený o tom, že se může zlepšovat. Nicméně kdyby se naskytla možnost získat klasického útočníka, nebránil bych se. Koncový hráč nám na podzim chyběl, a přestože jsme v řadě zápasů tlačili, nic jsme z toho nevytěžili. Jen patnáct vstřelených branek hovoří za vše," uvedl trenér nejméně produktivního celku soutěže. 

TJ VALAŠSKÉ KLOBOUKY

Jméno Min. ŽK ČK Góly
Bartoška David 41 0 0 0
Bělaška Martin 881 2 0 0
Fojtík Jakub 949 3 0 2
Kachlík Alois 830 1 0 0
Kocourek David 838 1 0 0
Kováč Martin 497 2 0 0
Kristin Lubomír 985 1 0 0
Líňa Marek 33 0 0 0
Marcaník Michal 1170 0 0 0
Nahodil Jan 1080 3 0 1
Naňák Patrik 1051 2 0 4
Nedavaška Jiří 537 1 0 0
Pechanec Marek 162 1 0 0
Ptáček Martin 620 3 1 0
Ročák Štěpán 270 0 0 0
Sáblík Martin 1118 1 0 4
Šuchma Michal 786 4 0 1
Trnavský Jan 477 2 0 2
Trojáček Jiří 545 1 0 0