Jdi na obsah Jdi na menu

Omlazovací kúra fotbalové Podkopné Lhotě svědčí-článek ze Zlínských novin

24. 1. 2014

 

Omlazovací kúra fotbalové Podkopné Lhotě svědčí

Ilustrační foto

Ilustrační foto Autor: DENÍK

včera 12:01

Podkopná Lhota – Málo kterému týmu se omlazování kádru daří tak dobře jako vedení fotbalistů Podkopné Lhoty. Trenér Vlastimil Bořuta st., jemuž neřeknou jinak než Alex Ferguson, neboť v klubu na lavičce kroutí již svou devátou sezonu, prokázal cit ve výběru talentovaných mladíků, a i proto týmu náleží v I. A třídě skupině A třetí příčka (28 bodů, skóre 28:14) s pětibodovým mankem na vedoucí Vsetín.

 
 
 

„Lídr je jasný favorit, my jsme s podzimem maximálně spokojeni," hlásí vedoucí týmu a člen vedení Metropolu Radek Minařík. „Druhým rokem procházíme omlazovací kúrou a po loňském příchodu tří mladíků zapadli i ti z léta (Štefka ze Všeminy, Škrabana z Trnavy, Valčík z Val. Klobouk). Základem úspěchu tak byla opět skvělá parta, která to táhne jak na hřišti, tak mimo něj," prozradil recept na úspěch Minařík.

„Tušili jsme dobrou sezonu, ale že bude tak dobrá, je milým překvapením. Sice dlouhodobě nemáme v týmu vyloženého kanonýra, ale právě týmové pojetí nás vede kupředu," označil za klíčové vedoucí týmu, jehož výběr v sedmi domácích duelech pouze jednou remizoval s průměrem téměř tří vstřelených gólů na zápas.

„Sice máme v hledáčku ještě jednoho mladíka, ale prioritou je pro nás udržení stávajícího kádru, neboť hned o trojici fotbalistů ze základu je zájem z vyšších soutěží. V odvetné části chceme hrát špici a poprat se o prvenství, třebaže nám svazová pravidla kvůli absenci mládeže nedovolí hrát vyšší soutěž. Kde bychom v naší obci s třemi sty obyvateli tak sehnali osmdesát dětí pro tři týmy," rezignovaně mávl rukou Minařík.

METROPOL PODKOPNÁ LHOTA

jméno min. ŽK ČK góly
Bořuta Vlastimil 866 1 0 6
Čunek Libor 1144 2 0 0
Elšík Marti n 758 1 0 1
Holeňák Tomáš 958 3 0 4
Hrdlička Martin 125 1 0 0
Mahďák Tomáš 986 1 0 6
Minařík Zdeněk 448 2 0 1
Nedavaška Martin 1139 5 0 1
Nevrlka Jakub 571 0 0 2
Psota Ladislav 1042 2 0 0
Ročák Štěpán 366 2 1 1
Řehoř Michal 112 0 0 0
Staněk Vladimír 1065 1 0 0
Škrabana Jan 576 1 0 1
Štefka Marek 545 3 0 0
Valčík Dalibor 1080 2 0 0
Videman Petr 90 0 0 0
Zedníček Karel 999 0 0 5

Když prohrají, tak s otcem dva dny nemluví

Podkopná Lhota – /ROZHOVOR/ Tahounem fotbalistů Podkopné Lhoty na hřišti i mimo něj je Vlastimil Bořuta. Zástupce kapitána jde příkladem, neboť společně s Tomášem Mahďákem je po podzimní části s šesti trefami nejlepší střelec týmu.

„Jestli jsem překvapen? Zní to možná trochu namyšleně, ale už třetím rokem u nás patřím mezi kanonýry. Je pravdou, že za půlsezonu dokážu dát i deset gólů, ale současný stav je takový zlatý střed," směje se 28letý záložník, který si v minulosti dokonce v dresu Slušovic zahrál divizi.

Jste s třetím místem v kabině spokojení?

Do posledního zápasu ve Vsetíně jsme byli. Bohužel jsme tam kvůli individuální chybě prohráli 0:1 a soupeř nám bodově odskočil. Špička soutěže je našlapaná, hlavním favoritem na postup ale zůstává Vsetín.

Tým hodně omladil. Jak se změnil herní projev týmu?

Herní projev na našem menším domácím hřišti se nezměnil, stále před svými fandy hrajeme bojovný silový fotbal, kdy se rozhoduje v šestnáctkách. Venku na větších hřištích jsme nyní s mladými běhavější, dokážeme vést souboje. Určitě nám to prospělo.

Jaké je to hrát, když víte, že kvůli přísným kritériím svazu postoupit nemůžete?

Je to dost demotivující, ale protože jsme už před pár lety kvůli tomu o postup přišli, já si už zvykl. Každopádně je to pro všechny nepříjemné, ale nic se s tím v naší situaci nedá dělat. Na druhou stranu I. A třída nám sedí a je možná stropem týmu. Navíc protože si většina prošla Slušovicemi, vyšší soutěž již zde okusili. Hlavně my starší už nemáme vyšší ambice.

V kabině na vás práskli, že jste tahoun nejen na hřišti, ale když je potřeba, tak i v hospodě.

(Smích.) Někdo musí být spojka mezi mladými a staršími a já nemám problém se této role ujmout. Především máme v kabině skvělou partu.

Jaké to je mít za trenéra otce? Máte protekci?

Kdybyste se zeptal kluků v kabině, potvrdili by vám, že ji rozhodně nemám. Spíše je to pro mě horší. Hlavně doma, kde probíráme zápas. Když se prohraje, i dva dny se s otcem nezdravíme a nebavíme. A naopak když vyhrajeme, tak se doma plácáme po ramenou. (Smích.) Každopádně za ty roky jsem si na fotbalovou spolupráci s otcem zvykl. Už od mládí se s podobnou situací setkávám, neboť ve Slušovicích mě vedli Kamil a Bob Elšíkovi, se kterými jsme také rodina. (Úsměv.)

S jakými ambicemi půjdete do odvety?

S těmi nejvyššími a přáním co nejvíce Vsetínu jeho pozici znepříjemnit. To samé platí i o Štítné a Podlesí. Závěr bude hodně zajímavý.