Jdi na obsah Jdi na menu

Rozhovor s trenérem A.mužstva Pavlem Vaculíkem.

29. 1. 2011

 

 

vacek.png

  

 

  • Zeptám se, co říkáte na naše nové stránky ?

Jsem rád, že nové stránky vznikly a je vidět, že jsou v začátku a vznikly v době, kdy je zimni přestávka. Toto štítenskému fotbalu chybělo. Doufám, že se na těchto stránkách budeme jen chlubit našimi výsledky.

 

 

  •  Zavzpomínejte na svou hráčskou a trenérskou kariéru. Vedete si nějaký svůj statistický deník, víte například, kolik jste vstřelil v hráčské kariéře branek?

 

Nejlepši fotbalové roky jsem samozřejme prožil ve Štitné ,kde jsem hrál od žáků přes dorost až do   I. Mužstva. I když jsem si nevedl žádné statistiky, vždy jsem patřil k nejlepším střelcům mužstva. Strašne rád vzpomínám na postup s dorostem do krajského přeboru, kdy jsme spolu s J. Trčálkem nastříleli přes 100 branek. Za Štítnou jsem hrál do té doby, než jsem se přestěhoval do Slavičína a přestoupil jsem do klubu FC Hrádek. Tam, v okresním přeboru jsem patřil k nejlepším střelcům a zhruba za 4-5 roku v útoku jsem nastřílel okolo 80 branek. Poté co jsem si vážně zranil koleno jsem započal trenérskou karieru ve Hrádku . Potom jsem trénoval 3 roky žáky ve Slavičíně, kde jsme hráli krajský přebor. (Holek-Sparta) Když jsme se přestěhovali do Štítné , tak jsem samozřejmě začal trénovat žáky ve Štítné, s ročníkem 90-91 jsme vyhráli soutěž 1.A třídu . V tomto období jsem si udělal trenérský kurz C licence, kterou jsem si rozšířil za dva roky o licenci “B”. V té době už mě bylo naznačeno, že převezmu ve Štítné I. Mužstvo, které hrálo 1.B třídu. V té době ve Štítné hrálo hodně slováků . A pro Štítnou to podle mě nemělo žádný přínos . S vedenim jsem se domluvil, že si vybudujeme mužstvo z vlastnich odchovanců. Dost lidi mě přesvědčovalo že ve Štítné není dostatek fotbalistů, kteří by mohli hrát vyšší třídu. Já jsem, ale věřil ve štítenské odchovance a protože dorost hral několik let vždy o 1. místo a v mužstvu byli velice kvalitni hráči se kterými jsem počítal do I.Mužstva, tak jsem si stál za svým. Začali jsme poctivě trénovat a postupem času přicházeli i vysledky . Za 3 roky V I.B tříde jsme nikdy nehráli o záchranu a poslední dva roky jsme hráli o špici tabulky. Loni se nám to povedlo, ačkoliv jsme po zdlouhavem boji s Vizovicemi o čelo tabulky skončili na druhém místě, ale i přesto jsme postoupili. V I.A třídě si zatím vedeme celkem slušně. Poznali jsme, že za tvrdou a poctivou práci přicházejí dobré výsledky. Závěr podzimní části nám ukázal, že máme opravdu úzký kádr a pokud se nám zraní 3-4 hráči, tak je těžko nahrazujem.


 

  • Od koho jste se jako trenér nejvíc naučil? Měl jste nebo máte nějaký trenérský vzor, někoho jehož práci dlouhodoběji sledujete?


V trenérské práci jdu svou cestou. Něco se snažím přiučit na internetu, ale nejvíc spoléhám na to, čím jsem si ve fotbale prošel. V mužstvu se snazim vždy, aby byla dobrá partie, aby hráči tahali za jeden provaz .

 

   

  • Jak dlouho působíte u prvního mužstva ve Štítné, jak jste spokojen a čeho byste chtěl, jako trenér dosáhnout?

 

Ve Štítné jsem trenérem I. Mužstva čtvrtým rokem. I když problémů bylo vždy dost, tak s vedením a hlavně s mými vedoucími jsme to vždy vyřešili. Nekladu si žádné vysoké cíle vzhledem k soutěži, podle mého si Štítná zaslouží hrát I.A třidu .Ja se snažim o to, aby hráče ve Štítné fotbal bavil, na hřiště chodili s radosti a přitáhli co nejvice diváků, kterým předvedou pohledný fotbal.

 

 

  • Který zápas v podzimní části považujete za nejpovedenější a naopak za méně vydařený?

 

Za nejpovedenější zápas považuji zápas s Lukovem, kdy jsme vyhráli 4:0. V tomto zápase se hrálo taky o pohár. Taky jsme sehráli výborný zápas v Podkopné lhotě, kde jsme prohrávali 2:1 a nakonec vyhráli 3:2. Vesměs se nám dařilo, ale na našem mužstvu je znat, že je mladé a i proto jsme zklamali v zapasech s Brumovem a Nedašovem . Tyto dvě derby považuji za nejhorší naše zápasy.

 


  • Jak jste spokojen s průběhem podzimní části a průběžnou zimní přípravou?

 

S průběhem podzimni části jsme v celku spokojeni, skončili jsme na třetim místě a to si myslim, že od nás nikdo před sezónou nečekal a popravdě řečeno jsem to nečekal ani já. Zimní přípravu jsme začali hned po novém roce, trénujeme 3x tydne. Já jsem osobně zatím z docházky zklamaný. Do začátku sezóny máme ještě 2 mesice, tak doufám, že se to zlepší. Máme nachystáné přípravné zápasy a taky absolvujeme 3denní soustředěni ve Štíné.

 

   

  • Koho ve vaší soutěži tipujete na postup a naopak na sestup ?

 

Na postup tipuji Hutisko, které jde tvrdě za postupem, ale ještě větším favoritem si myslím, že je mužstvo Valmezu „B“ , sezóna je ještě dlouhá a nejde říci, kdo sestoupi s ohledem na posily a odchody hračů.

 

   

  • Jaká budoucnost si myslíte čeká štítenský fotbal ?

 

Ve Štítné je velká mládežnická základna a proto věřim, že fotbal ve Štítné má budoucnost. V přítomnosti si myslim, že máme na to, abychom hráli dobrý fotbal, který přitáhne diváky, kteří nás v poslední době podpořili a chodilo jich stále více. Snad hráči, kteří 4 roky tvrdě trénovali to nevzdají a budou trénovat dále.

 

S pozdravem
Trenér A.mužstva

Pavel Vaculik