Jdi na obsah Jdi na menu

Rozhovor s Jindřichem Hrnčiříkem před finále poháru

13. 6. 2013

 

Ve Štítné nad Vláří vyrůstal, teď ji chce porazit

Jindřich Hrnčiřík

Jindřich Hrnčiřík Autor: DENÍK/repro

dnes 07:39

Zlín – Ve Štítné nad Vláří se narodil, vyrůstal a až do dorostu hrál fotbal, pak se ještě vrátil. Jeho rodiče v malebné obci s 2284 obyvateli dosud bydlí. Ve středu na zlínské Letné však budou mačkat pěsti fotbalistům Luhačovic, v jejichž dresu se jejich syn Jindřich Hrnčiřík postaví proti „svým" ve finále o pohár hejtmana Zlínského kraje.

 

„Rodiče budou spíš na mé straně. Taťka se jezdí dívat do Luhačovic na fotbal, ale sleduje i Štítnou," prozrazuje 29letý levý obránce Luhačovic. Hrnčiřík, který se v přímé bitvě navíc postaví proti svému švagrovi Radimu Sojovi, střednímu záložníkovi Štítné nad Vláří.

Jen jeden z nich zvedne ve středu nad hlavu ušatý pohár a bude od druhého přijímat gratulace. „Právě s ním to bude dost vyhecované. Jsme spolu pořád v kontaktu. Už jsme se hecovali, sem tam se popíchneme. Prostě klasika," pousmál se.

„Když jsme vyhráli v Nedachlebicích semifinále, hned jsem švagrovi volal a vyptával se, jak hráli v Podlesí. Přál jsem si, abychom si proti sobě zahráli," popisuje Hrnčiřík.

Zná se však také s dalšími středečními protihráči, kterým bude chtít stůj co stůj zkazit středeční večer, aby on mohl slavit. „Bude to pro mě hodně zvláštní. Spoustu hráčů tam znám, ačkoliv jsem tam nastupoval s kluky, kteří už tolik nehrávají. S některými jsem vyrůstal a hrával odmalička. Ale i mladší ročníky znám. Bude to docela vyhecovaný zápas. Prožívá to podobně každý, kdo hraje proti mančaftu, kde hrál, kde se narodil a odmalička hrál fotbal," pokouší se srovnat své pocity Hrnčiřík, který momentálně trvale bydlí v Újezdu, 23 kilometrů vzdáleném od svého rodiště.

O speciálním zápase se už v luhačovické kabině dlouho debatuje. „Kluci to hecují. Už se totiž těší na prémie. Zatím jsem ale nic nevypsal. Uvidíme až ve středu odpoledne těsně před zápasem. Mám předtím ještě něco důležitějšího než je fotbal. Čekají mě totiž státnice," vysvětlil Hrnčiřík, že jej ve středu čeká vskutku speciální den.

Celá středeční bitva se odehraje na zlínské Letné, domovském stadionu druholigových fotbalistů Zlína, což zápasu dává další významný rozměr. „Nikdy jsem tam nehrál. Občas se tam na fotbal jezdím podívat, když mám čas. Kdo by si na takovém stadionu nezahrál," přiznal.

Hrnčiřík se nevzdává role favorita. Jakožto fotbalista týmu z krajského přeboru se totiž postaví proti týmu hrajícímu o soutěž níž – I. A třídu. „Podle toho bychom měli být favoritem. Snad svou roli potvrdíme a vyhrajeme. V poháru je to ale nevyzpytatelné. Štítná je bojovný mančaft. Necháme se překvapit, vyhrát by chtěl každý," dodal luhačovický obránce, který tuší, co může od svých známých čekat.

„Hrají bojovně, jako tým. Odjakživa byl ve Štítné fotbal založený o bojovnosti do poslední minuty," varuje své spoluhráče Hrnčiřík.

Bitva o trůn Zlínského kraje nemohla mít větší zápletku.