Jdi na obsah Jdi na menu

Zlínská Letná dnes od 17 hodin hostí finále KFS

11. 6. 2014

 s Michalem Žáčkem - pořadatelem festivalu Holešovská regata

 

Zlínská Letná dnes od 17 hodin hostí finále KFS

Ilustrační foto

Ilustrační foto Autor: DENÍK/Daniel Ostrčilík

dnes 10:51

Štítná nad Vláří, Provodov – Obhájce Poháru hejtmana Zlínského kraje ze Štítné nad Vláří ve středu od 17 hodin na stadionu Letná vyzve čtyřnásobného vítěze z Provodova, který do boje o krajský fotbalový trůn zasáhne celkově pošesté.

 
 
 

Jenže i valašský celek by se rád opět po roce napil z ušatého poháru, který získali po výhře na penalty nad Luhačovicemi.

„Favoritem je v každém případě Provodov," ochotně věnoval nevyzpytatelnou nálepku soupeři hrajícímu dlouhodobě nejvyšší krajskou soutěž kouč Štítné nad Vláří Zdeněk Šebák. Jenže jeho středeční sok s ním nesouhlasí. „Za favorita se v žádném případě nepovažujeme. Vidím to padesát na padesát," odhadl Josef Rak.

Proč velezkušený mančaft složený z bývalých ligových fotbalistů kolem Petra Slončíka, Michala Hlavňovského či Aleše Hellebranda nevystupuje sebevědomě?

„Pohárový zápas je specifický. Každý chce ukázat svou kvalitu. Není rozdíl, jestli hrajete špici I. A třídy, nebo druhou polovinu tabulky krajského přeboru, kam jsme letos bohužel spadli. Výkonnost není zase tak rozdílná," vysvětluje Rak.

„Určitě je to taktika pana Raka," má Šebák dojem z opatrného vystupování vládce provodovské střídačky.

Jenže ani ve Štítné nad Vláří nehrají žádná ořezávátka. Vloni porazili Luhačovice, v českém poháru vyřadili vloni i divizní Slavičín a potrápili i rivala z Brumova. Takže se dá čekat, že ani proti nabitému týmu osobností nevyběhne vyděšený mančaft.

„Kabina se v jarní části soutěže soustředila na obhajobu poháru. Nebo se alespoň dostat do finále, což se nám podařilo. Posledních pět zápasů ukazuje, že naše forma narůstá. Věřím, že nebudeme hrát nějakou podřadnou roli," doufá Šebák, který má k dispozici stále mladý tým.

„To ale neznamená, že jsme nezkušení. Tito kluci hrají spolu I. A třídu už čtyři roky. Když jsem ale srovnával věk jejich hráčů s našimi, říkal jsem si, že naši nejstarší by tam nosili asi dresy a vodu," všiml si při svém detailním rozboru kádru Provodova, který viděl jeho šest zápasů.

„Hlavně jezdím na zápasy týmů, se kterými se setkáme v pohárech. Mančafty, které proti nám hrávají, v soutěži vesměs dobře známe. Týmy, které potkáváme v pohárech, si musíme trošku prohlédnout," pousmál se Šebák.

„I já jsem si v neděli udělal výlet do Štítné. Já však jezdím jen občas. Každý správný trenér si mapuje soupeře. Ale většinou se skoro všechni známe. Štítnou jsem viděl už vloni ve finále. Jen tak náhodou se tam znovu nedostali. Působí hodně fotbalovým dojmem. Bude to těžké. Mají šikovné útočníky," vypozoroval Rak.

„Provodov je zkušený celek, který má individuality, jako jsou Urbánek – Ulman. Druhému jmenovanému se střelecky daří, takže jej musíme eliminovat. Musíme se vyvarovat zbytečných standardek, které výborně kope Urbánek. Musíme hrát v pohybu," nabádá své svěřence Šebák.

Dodržet tuto taktiku po celý zápas ale bude téměř nemožné, jelikož se dá očekávat opět úmorné vedro. „Na to se dá připravit tak U Máců v hospodě," vtipně glosoval Rak.

„Ale kdepak, nemáme žádnou speciální přípravu. Oba týmy budou mít stejné podmínky," podotkl.

Zatímco Štítná nasadí to nejlepší, co má k dispozici, Provodovu v posledním zápase s Vizovicemi chybělo trio Slončík, Hlavňovský ani Josefík. Menší problémy s kolenem mají Hellebrand s Chalupou.

„Uvidíme, kdo nastoupí až před zápasem podle zdravotního stavu," mlžil Rak, který jako již tradičně nechá chytat oba své brankáře Máčalu i Zámorského.

„Každý odchytá poločas, to vím určitě. Byli jsme ve finále šestkrát a šestkrát jsem vystřídal v poločase gólmany. Mají to za odměnu. Oba se na postupu podíleli. Nemáme rozdělené jednička nebo dvojka," dušoval se šéf Provodova.

Štítná nad Vláří se bude moct spolehnout na své příznivce, kteří pojedou dvěma autobusy.

„Registrujeme obrovský zájem. I z okolních měst se lidé chystají nás podpořit. Počítám, že bude stejně bouřlivá atmosféra jako v minulém roce," přeje si Šebák.