Jdi na obsah Jdi na menu

Od příští sezony bez klasických registraček

8. 12. 2014

Od příští sezony bez klasických registraček. Fotbal spouští revoluci

  14:15
  •  
  •  
  •  
  •  
Bez počítače s internetem se od příštího ročníku neobejde žádný fotbalový klub v Česku. Ani ten, který jehož hráči nastupují v nejnižší soutěži. „Fotbalová revoluce alias evoluce,“ jak projekt asociace nazývá, začíná, platit bude od 1. července 2015.
Fotbal (ilustrační snímek).

Fotbal (ilustrační snímek). | foto: Michal Klíma, MAFRA

Fotbalová asociace od příštího ročníku spustí zásadní změnu, který se týká elektronizace všech dokumentů k zápasům. Nebudou klasické registrační průkazy či papírové zápisy o utkání. On-line se budou vyřizovat i přestupy či hostování.

„Máme půl roku na to, abychom to všem klubům od ligy až po okresy vysvětlili a dostali všem pod kůži. Čeká nás hodně práce, ale věříme, že všichni z toho budou nadšení,“ řekl generální sekretář fotbalové asociace Rudolf Řepku, který za projekt nese odpovědnost.

„Jde o jeden z nejzásadnějších projektů asociace za poslední léta, který sleduje tři hlavní okruhy. Elektronické zápisy, on-line registrace a sběrnou fakturu,“ podotkl Řepka. 

„Samozřejmě víme, že úskalím jsou počítače a internet. Ale my klubům vytvoříme dobré podmínky na pořízení,“ ujistil Řepka.

Pro některé kluby i činovníky to přesto může být problém. Naučit se s počítačem, s internetem, spustit program a ještě ho dokázat ovládat. „Máme plán B, ale o něm mluvit nechci. Doufáme, že se všechno povede.“ 

Elektronické zápisy. V praxi by to mohlo vypadat následovně. Například v okresním přeboru Prahy-východ mezi Mnichovicemi a Hrusicemi zástupci obou týmů vyplní zápis elektronicky přes internet.

Rozhodčímu místo registračních průkazů předloží na papíře soupisku, tzv. squad list. U každého jména bude fotografie hráče a jeho identifikačního číslo.

„Když klub nebude dělat přestupy a hostování, vystačí mu jeden list na celou sezonu. Pokud dojde ke změnám, jen si v systému soupisku zaktualizuje,“ říká Řepka.

Od elektronických zápisů si asociace slibuje, že sestavy, střídání, výsledek, prostě veškeré statistiky z utkání budou brzy po závěrečném hvizdu v systému asociace a k dispozici na internetu.

On-line registrace. Fotbalista bude moci změnit klub, aniž by podepisoval přestupní lístky a s nimi zástupci mužstva museli cestovat na registrační úsek do Prahy či jiných krajských měst. „S nadsázkou řečeno, nového hráče si zaregistrujete z obývacího pokoje,“ podotkl Řepka.

Například pokud se kluby v pátek večer dohodnou na hostování či přestupu a přes internet všechno odsouhlasí, fotbalista v sobotu ráno může hrát za nový tým. V současné podobě by se registrace nestihla.

„Hlavní je, že zástupci klubů nemusí cestovat do Prahy. Ušetří čas, energii i peníze,“ poznamenal Řepka.

Každý z klubů si zvolí své administrátory, kteří budou mít práva přestup odsouhlasit či zamítnout. Zpravidla musí jít o důvěryhodné osoby, například předsedu či majitele. Pravomoci na vyplnění elektronického zápisu se mohou rozšířit například na vedoucí mužstva či trenéry.

Sběrná faktura. Kluby nebudou vyplácet schválené odměny rozhodčím po zápase. Stejně tak další poplatky nebudou hradit jednotlivě. Ale jednou za měsíc dostanou fakturu.

Od úterý 9. prosince fotbalová asociace spustí speciální web, na kterém projekt detailně popíše.

Zdroj: http://fotbal.idnes.cz/registrace-uz-fotbaliste-nebudou-potrebovat-fn4-/fot_reprez.aspx?c=A141208_141528_fot_reprez_min

 

Revoluce straší okresy. Kraj věří, že ji zvládne

Ilustrační foto. Autor: DENÍK/Stanislav Dufka

včera 08:50

Zlín – Bez internetu už ani ránu. Skončí klasické registračky i papírové zápisy a přestupy se budou vyřizovat z tepla domova, bez dlouhých front na svazu. I ta nejspodnější patra fotbalové pyramidy brzy zasáhne výrazná změna.

 

Ne náhodou ji Fotbalová asociace České republiky nazvala ®evoluce. Jako při každé změně zaběhnutých pořádků se ale objevuje i nedůvěra.

O co tedy ve fotbalové ®evoluci kráčí?

Česko má od 1. července příštího roku opustit dlouhá léta zaběhnutý systém papírových zápisů o utkáních, ale také přestupních lístků a registračních průkazů. Napříště má všechno probíhat elektronicky.

„Doba se vyvíjí a na to je potřeba reagovat. Ale je to nevyhnutné, dříve nebo později by k tomu došlo. Dnes je to pro spoustu lidí hlavně na těch nižších úrovních velký šok," přiznává sekretář Zlínského krajského fotbalového svazu Radovan Lukáš.

„Je to hodně čerstvé, zatím konkrétní reakce z našich klubů nemáme. Jsem ale přesvědčen, že to funkcionáři klubů asi i s menším reptáním zvládnou a podaří se tento projekt úspěšně od nové sezony rozjet. Čeká nás ale všechny hodně práce," očekává předseda KFS Zlín Vlastimír Hrubčík. „Kluby už teď mají správce kvůli členství ve FAČR. Nebude to nic výrazně složitějšího," uklidňuje šéf fotbalu v kraji.

Většina práce z pohodlí domova

V praxi by to mělo vypadat následovně. Funkcionáři „naťukají" na začátku sezony do systému svou soupisku s fotkami (tento seznam pak bude sloužit k případné identifikaci jednotlivých hráčů).

Před utkáním z tohoto seznamu vyberou základní jedenáctku a náhradníky. Klidně s předstihem a z domova, protože zápis bude otevřený až 48 hodin před zápasem. Uzavře se půl hodiny před výkopem. Do té doby budou možné změny. „Pak už k zápisu bude mít přístup pouze rozhodčí," vysvětlil Lukáš.

Výhody? Je jich docela dost. Svazovým funkcionářům třeba odpadne přepisování údajů z papírové podoby do elektronické. Při počtech zápasů, které se napříč všemi kategoriemi za jeden víkend odehrají, je to příjemná změna.

Elektronické zápisy by měly umožnit rychlejší a podrobnější výsledkový servis. To je zase plus pro fanoušky.

Nový systém by měl také výrazně usnadnit registrace nových hráčů, přestupy a hostování. Odpadnout by měly především cesty do sídla svazů a mnohdy nekonečné fronty.

„V případě přestupu či hostování bude stačit, když si jeden klub hráče vyžádá a druhý potvrdí jeho uvolnění. Žádná zdržovací cesta na svaz a čekání ve frontě se nekonají," potvrzuje Lukáš. „Teoreticky bude možné, že se kluby domluví v pátek odpoledne a hráč může v sobotu hrát. To by ve starém systému určitě stihnout nešlo," doplňuje.

Elektronický systém také zamezí startům hráčů v disciplinárním trestu a těm, kteří nemají zaplacené členské příspěvky ve FAČR. „Kvůli neoprávněným startům se některé zápasy dokonce kontumovaly. Teď už systém start takového hráče vůbec neumožní," podotýká Lukáš.

Okresy mají strach

Každá mince má však nejen líc, ale i rub.

Tak tedy nevýhody: v každém oddíle, i v nejnižší okresní soutěži, budou muset mít počítač s připojením k internetu, přes který veškerou agendu budou vyřizovat. I v té nejzapadlejší vesničce budou muset mít svého administrátora, který bude za dění zodpovědný. „A to je první problém. Kolikrát tato hesla zná jen jeden člověk, a protože bývá často spjatý s některým týmem v klubu, při vycestování jej bude složité nahradit," říká fotbalový funkcionář, který si nepřeje být jmenován. Redakce ale jeho jméno zná.

Často se objevuje také nedůvěra v elektronický systém.

V lidech ožívají vzpomínky na spouštění centrálního registru vozidel, které provázely komplikace. „Mám pocit, že je to rozhodnutí od zeleného stolu někde z Prahy. Že ti lidé vůbec nevzali v úvahu podmínky, ve kterých se mnohdy fotbal na nejnižší úrovni hraje. Mám obavu, že od třetí třídy dolů to bude pro mnoho oddílů poslední kapka, aby svou činnost ukončily," dodal.

Svaz nabízí, že klubům přes své partnery zprostředkuje výhodné nabídky na nákup notebooků i zajištění připojení.

V oddílech však často nedisponují ani lidmi, kteří by je měli obsluhovat. O řadě rozhodčích nemluvě.

„Víme, že zdaleka ne všichni jsou technicky tak zdatní, ale jsme přesvědčeni, že systém je tak přívětivý, že nebude problém se ho naučit. A když ne, tak se najde v každém klubu někdo, kdo pomůže. Třeba trenér nebo někdo z hráčů," dodává Lukáš.

S elektronizací českého fotbalu je nutné přijmout i určité změny v předpisu soutěží. Diskutovat se o celé věci bude na únorových valných hromadách okresních fotbalových svazů. A už teď je jisté, že i přes zimní termín to budou žhavé debaty.

Nejvýraznější změny od 1. 7.

Zápisy online – konec registraček. Sestavu navolí administrátoři ze soupisky hráčů s fotkami. Online doplní do zápisu údaje i rozhodčí.

Přestupy přes počítač – jeden klub si hráče vyžádá, druhý souhlasem potvrdí. Odpadá cesta na registrační úsek svazu.

Sběrná faktura – výplaty pro rozhodčí i další poplatky se budou platit jednou měsíčně přes fakturu.